среда, 12. октобар 2011.

Uvodni clanak


“SRBIJA” 
KA REALNOJ ARHITEKTURI 21.VEKA
Od arhitekte do diplomiranog Google detektiva
           Dobro se secam generacije 1983. Bili smo mladi, ambiciozni,puni elana i pozitivne energije, kada smo samo pre nekih desetak   godina polozili prijemni ispit na Gradjevinsko-arhitektonskom fakultetu.
           Kao sto je  sasvim prirodno i logicno sa puno entuzijazma i elana proslavljali smo clanstvo i ulazak na mala vrata u svet arhitekture. Slavlju je cini mi se jednog trenutka  dosao kraj.
         Tako mamurni i opijeni uspehom narednih pet godina sticali smo znanja,vestine i svakodnevno  prisustvovali  terminima koji su bili rezervisani vezbama i predavanjima.Druzenju smo mozda posvecivali previse vremena i tako postali  najbolji prijatelji grafickih radova,svih vrsta lenjira,tehnickih olovaka,rapidografa,prolivenog mastila koje je ukrasavalo pedantno izrezane bristole i paus papire a  bilo bi jos mnogo toga da na scenu nisu stupili racunari.
         Racunari su se pojavili u pravom trenutku.Pamtim, tu negde na drugoj godini studija i puno toga  su nam  pruzili. Prvenstveno  su se pobrinuli za nas imidz jer su nam obezbedili taj neki umetnicki “look” u javnosti poznatiji kao dioptrija stil, ali ubrzo shvatili smo da su oni ipak nasi veliki prijatelji jer su nam omogucili primenu grafickih programa, koje smo savladali i koji su nam u mnogome olaksali izradu grafickih radova.
        Nikada nam nista od toga nije zadavalo problema jer je vecina nas bila zaljubljena u  struku ,samo na pomen reci arhitektura osecali smo se ponosno i zadovoljno.Imali smo velike ambicije i jos veca ocekivanja.Diplomske kapice smo mogli  dodirivati na glavama iako  kod nas nisu bile koriscene pri samom cinu diplomiranja .Sve cesce smo poceli  razmenjivati vizije i ideje.Neki su  sebe videli u urbanistickim timovima, neki su bili naklonjeni projektovanju,umetnicke duse su se vezivale za uredjenje unutrasnjeg prostora a samo nekolicina nije imala ideju cime se  zeli baviti nakon svrsetka studija.Takvi su propali.
       Diplomirali smo.Dosao je i taj dugo ocekivani trenutak, kada nam je postalo jasno da smo toga dana i zvanicno stekli zvanje diplomiranog inzenjera arhitekture.Vecina nas zbog  preteranog ushicenja i euforije nije bas bila svesna te cinjenice.Puno smo razgovarali o buducim koracima ,o zaposlenju ,usavrsavanju,oblastima koje cemo istrazivati, imali smo more pozitivnih stavova.Postajemo svoji ljudi .Zaista prekrasan trenutak i jedno krace vreme uzivali smo u njemu.
       Proslo je par godina  a vecina nas se  u tom periodu zaposlilo i postalo izuzetno uspesno u svojim oblastima.U tom periodu formirale su se tri grupe diplomiranih arhitekata.Mogao bih se pohvaliti i navesti da su neki od danas uspesni menadzeri ugostiteljskih objekata,neki su prodavci u buticima , neki su dostigli i strateske pozicije kao salterski radnici u stranim bankama,neki su se pak izborili za dobre pulteve  na prostoru koji pripada Javnoj trznici , neki su uspesni freelancer-i kazu da skoro svake godine imaju do dva izuzetna projekta mahom americkih plakara ili eventualno kuhinjskih elemenata.
         Druga grupa su oni koji nisu uspeli da pronadju zaposlenje.Oni su bili primorani da nostrifikuju svoje diploma i da ih prevedu u diplome diplomiranih google detektiva.Diplomirani google detektivi  bave se pracenjem informacija,sakupljanjem i razmenom linkova i pretrazivanjem svih mogucih sajtova koji imaju dodirnih tacaka sa arhitekturom.Sta je njihova osnovna delatnost?Oni   poseduju najobimniju bazu sajtova za zaposljavanje u zemlji i inostranstu.Svakodnevno prate oglase iz oblasti arhitekture ,visecasovno apliciraju na imaginarne konkurse,dizajniraju svoje CV-e,iz dana u dan posecuju strucne forume na temu “kako do posla”. Svi  diplomirani google detektivi su na svoj nacin autenticni, medjutim njihova jedina zajednicka stavka je to da su 100% bez rezultata i uspeha.
       I Treca grupa su oni kojima nije odgovarao ovakav vid usavrsavanja pa su odlucili da karijere nastave u inostranstvu.
Sadasnji trenutak.





Postovani prijatelj i kolege ,
     U obavezi smo da reagujemo na ovakvu situaciju zbog nas samih.Ocekujemo Vase komentare i predloge.
Inicijativa Mladih Arhitekata

2 коментара:

  1. Na sve ovo moram da dodam da postoji i cetvrta grupacija,mali broj jos ne izumrlih primeraka apsolvenata koji se kao duhovi povremeno pojave na fakultetu najcesce u oktobru (ja kao pripadnik doticne vrste smem glasno da govorim o tome). To je specijalna vrsta google inzenjera i ujedno izradjivaca svih vrsta i oblika grafickih radova i to naravno ne za sopstvene potrebe vec kako bi "pomogli" svojim mladjim kolegama posto su shvatili da za njih posla nece biti pa kad vec njima istice rok da ima nade za buduce generacije... ususkani u svoje neimanje nicega i dalje se tese boemskim zvanjem studenata (sto je iole bolje od diplomirane alternative bar u poetskom smislu)i nadaju iznenadnoj smrti bogate tetke za koju nisu bili ni svesni da je imaju i konacnom prebacivanju sebe iz ove u trecu grupu...

    ОдговориИзбриши